Tijdens je zwangerschap ga je natuurlijk ook na denken over een geboortekaartje. Ga je hem zelf vormgeven of ga je voor een bestaand ontwerp? En welke tekst komt er op? Om er zeker van te zijn dat er niets mist in de tekst op het geboortekaartje vind je hieronder een checklist. Tip: controleer vormgevingsfouten altijd even door middel van een proefdruk.
Namen
Natuurlijk komt de naam van de pasgeborene op het geboortekaartje te staan. Vergeet niet om naast de voornaam ook de eventuele doopnamen te vermelden. Maar niet alleen de namen van jullie kindje horen vermeld te worden, ook die van de ouders en eventuele broers en zussen mogen niet ontbreken.
Hebben jullie als ouders een verschillende achternaam? Dan is het praktisch om in ieder geval de achternaam van de baby te noteren. Jullie eigen achternamen hoeven niet perse op het kaartje te staan.
Geslacht
Vaak kun je aan de vormgeving en het kleurgebruik op het geboortekaartje al wel zien of er een jongen of een meisje geboren is. Wanneer jullie voor een neutraal kaartje kiezen kan het handig zijn om het geslacht expliciet te vermelden om onduidelijkheden te voorkomen. Dat is ook het geval bij een unisex naam. Maak dus gebruik van woorden als zoon/dochter of broertje/zusje.
Geboortedatum
Op een geboortekaartje hoort een geboortedatum te staan. Er zijn verschillende manieren om een datum te noteren. Kies de variant die jij het duidelijkst vindt of die het mooiste staat op het kaartje. Een datum kun je op de volgende manieren schrijven:
15 mei 2015
15-05-2015
15.05.2015
vijftien vijf tweeduizendvijftien
De feiten
De feiten zoals tijd, lengte, gewicht en geboorteplaats hoeven niet perse vermeld te worden op een geboortekaartje, maar het is natuurlijk wel erg leuk! Controleer enkele keren of je de juiste getallen genoteerd hebt voordat je het naar de drukker stuurt. Een typefoutje in gegevens als deze is tenslotte snel gemaakt!
Adresgegevens
Vergeet niet om jullie adres, telefoonnummer(s) en eventueel e-mailadres op het geboortekaartje te noteren. Zo kunnen mensen eenvoudig contact met jullie opnemen om jullie te feliciteren of om een afspraak te maken om op kraamvisite te komen.
Bezoektijden
Wil je op een bepaalde tijd rusten of wil je liever geen onverwachts bezoek? Laat dit dan blijken op het geboortekaartje door middel van bezoekinfo. Dit is helemaal niet ongastvrij en iedereen zal het begrijpen. Vaak schrijf je de tekst voor het geboortekaartje al ruim voor de geboorte. Beval je in het ziekenhuis en moet(en jij en) je kindje nog blijven? Check dan even of deze gegevens nog kloppen.
Cadeautjes
Als je specifieke cadeauwensen hebt, kun je je wensen kenbaar maken via een online lijstje. Noteer de website op het geboortekaartje zodat iedereen het lijstje weet te vinden. Het voordeel van een digitaal lijstje is, dat men dingen af kan strepen zodat je geen dubbele cadeautjes ontvangt.
Zijn jullie zelf voorzien van een complete babyuitzet? Overweeg dan om als kraamcadeau een donatie voor een goed doel te vragen zodat ook andere baby’s goede zorg kunnen krijgen.