Hoeveel uur kraamzorg wil je ontvangen?

Als je een kinderwens hebt, of misschien al zwanger bent, is het goed om je op een bepaald moment te gaan oriënteren op de kraamzorg. Hoeveel uur kraamzorg wil je ontvangen? En wanneer ga je dat allemaal regelen?

Wat vind jij belangrijk, wat kan een kraamverzorgende voor jou betekenen? In deze blog ga ik je uitleggen hoe dat allemaal in z’n werk gaat.

Kraamzorg regelen

Het beste is als je kraamzorg regelt uiterlijk voor de vierde maand van je zwangerschap. Op deze manier ben je verzekerd van zorg, ook in de (meestal drukkere) zomerperiode. Later in je zwangerschap volgt er een intake door de kraamzorgorganisatie en dan worden de uren vastgesteld.

Hoeveel uren?

Hoeveel uren kraamzorg je gaat afnemen hangt af van verschillende factoren. Alle kraamzorgorganisaties werken met het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Om te beginnen zijn er twee opties. Ga je borstvoeding geven? Dan krijg je 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Bij het geven van flesvoeding is dit 45 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen.

Intake kraamzorg

Als je zwanger bent van je eerste kindje of als er bijzonderheden zijn komt een intaker van de kraamzorgorganisatie op huisbezoek, dit wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Ze komt dan als je tussen de 28 en 32 weken zwanger bent. Als je zwanger bent van je tweede (of derde) kindje dan wordt er vanuit je zorgverzekering alleen een telefonische intake vergoed.

Deze vindt plaats zo rond de 32 weken. Tijdens deze intake wordt er uitgelegd wat kraamzorg precies inhoudt en wat je van je kraamverzorgende mag verwachten. De zorgafspraken worden samen met jou doorgenomen en het aantal uren kraamzorg wordt vastgesteld.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je, bij het geven van borstvoeding, meer dan 49 uren kraamzorg kan krijgen omdat je een meerling gaat krijgen. Of omdat je meerdere kinderen onder de leeftijd van vier jaar hebt. Tijdens de intake kraamzorg mag je je wensen aangeven zodat wij daar rekening mee kunnen houden.

Het kraambed

Tijdens de start van het kraambed word er opnieuw naar je situatie gekeken. De kraamverzorgende zal overleggen met de verloskundige of er meer uren geïndiceerd moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn omdat de borstvoeding wat extra aandacht vraagt of omdat je iets minder snel herstelt dan verwacht na de bevalling.

Op de laatste dagen van je kraambed wordt er nog eens gekeken of het aantal uren kraamzorg genoeg is. Soms is het wenselijk om 2 dagen extra kraamzorg te krijgen, bijvoorbeeld omdat je bent bevallen door middel van een keizersnede. Alles wordt besproken in overleg met jou, de kraamverzorgende en de verloskundige.

De kraamverzorgende en verloskundige bepalen dan aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol hoeveel uren en/of dagen er bij geïndiceerd kunnen worden. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent zijn er bepaalde vergoedingen m.b.t. de kraamzorg uren. Kijk hiervoor in de polis die je van je zorgverzekeraar hebt gekregen.

Hoeveel uren kraamzorg hebben jullie uiteindelijk gekregen? Vonden jullie dit voldoende? Laat het weten in een reactie!

Plaats een reactie