Misschien vraag jij je ook weleens af wat je nu precies wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Je wilt natuurlijk maar al te graag dat je baby gezonde voeding binnen krijgt wat niet schadelijk voor hem/haar is.
In deze blog kun je lezen welke producten wel en niet geschikt zijn om te eten tijdens je zwangerschap. Voor specifieke vragen kun je altijd bij je verloskundige terecht.
Wel en niet eten
Wanneer je zwanger bent zijn er een aantal producten die je beter niet kunt eten en een aantal producten die erg goed voor je zijn. Ook zijn er producten die je in principe wel mag eten maar waarbij niet alle soorten goed voor je zijn. Hieronder vind je een aantal producten waarbij je extra alert moet zijn:
Kaas
Kaas mag je tijdens je zwangerschap gewoon eten, tenzij de kaas met rauwe melk is bereid. Dit kan de kans op een Listeria bacterie vergroten. Je kunt de kaas bereidt met rauwe melk herkennen aan ’au lait cru’ op de verpakking. Kijk dus bij iedere kaassoort eerst even op de verpakking.
Vis
Vis eten tijdens je zwangerschap is goed, maar pas op met bepaalde vissoorten. Vis uit blik of verse vis mag je met een gerust hart eten. Echter, rauwe en gerookte vis of vacuüm verpakte vis is over het algemeen niet goed. Rauwe of gerookte vis kan net als bij kaas zorgen voor de Listeria bacterie. Vacuüm verpakte vis wordt vaak lang bewaard en kan daardoor mogelijk schadelijke bacteriën bevatten.
Vlees
Het is raadzaam om geen rauw vlees te eten tijdens je zwangerschap. Ook dit kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje. Bij rauw vlees kun je denken aan tartaar, carpaccio en filet americain, ossenworst, rauwe ham en salami. Producten als leverworst en paté mogen wel maar wel in beperkte hoeveelheid aangezien deze vitamine A bevatten wat bij een overdosis ook schadelijk kan zijn voor je kindje.
Kruiden
Er zijn verschillende kruiden die schadelijk zijn voor je kindje. Hierbij kun je denken aan anijs en komkommerkruid. Er zijn echter ook kruiden die wel gegeten mogen worden maar dan in beperkte mate. Dit zijn kruiden als basilicum, dragon, salie en venkel.
Bereiding van het eten
Er zijn producten die je tijdens je zwangerschap wel mag eten, maar waarvoor je ze wellicht wel anders moet bereiden dan wanneer je niet zwanger bent. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan vlees en vis. Bij vlees en vis is het belangrijk dat dit goed doorbakken is.
Ook is het belangrijk dat je met het bestek waarmee je het rauwe vlees of de rauwe vis hebt aangeraakt niet het doorbakken vlees of vis aanraakt. Rauwe groenten mag je wel eten maar het is wel van belang dat deze eerst goed worden gewassen om de meeste bacteriën te verwijderen.
Uit eten
Ga je graag uit eten maar ben je zwanger? Geen probleem! Geef bij de reservering of bij het opnemen van het menu aan dat je zwanger bent. In principe kunnen alle restaurants rekening houden met jouw dieetwensen, zeker als je zwanger bent. Wel is het raadzaam om zelf op te blijven letten welke gerechten je voorgeschoteld krijgt en of je deze wel écht mag eten.
Hoeveelheid eten
Misschien vraag je je af hoeveel kilo je ongeveer aankomt in je zwangerschap. Het gemiddelde hiervan ligt rond de 9-12 kg. Het is niet nodig om in de eerste 6 maanden van je zwangerschap voor twee te gaan eten. Hierdoor kom je alleen maar onnodig aan.
Wil je na je bevalling graag weer snel op je oude gewicht zijn? Dan kan sporten tijdens je zwangerschap je wellicht helpen om na je bevalling weer snel op je oude gewicht te zitten.