De gehoortest voor pasgeboren baby’s

In mijn vorige blog heb je alles kunnen lezen over de hielprik. De hielprik is een onderdeel van de neonatale screening voor pasgeboren baby’s. Een ander onderdeel hiervan is de gehoortest. Wat houdt de gehoortest precies in? Hoe gaat het in zijn werk? In deze blog ga ik je hier alles over uitleggen.

Waarom een gehoortest?

Een goed gehoor is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor kinderen. Als kinderen niet goed kunnen horen heeft dat invloed op de spraak- en taalontwikkeling. Een negatieve invloed op die spraak- en taalontwikkeling heeft weer gevolgen voor de rest van je leven.

Daarom krijgt iedere pasgeboren baby in Nederland een gehoortest aangeboden. Afhankelijk van waar je woont wordt de gehoortest gekoppeld aan de hielprik. Deze vindt dan thuis plaats op de vijfde dag na de geboorte of op een later tijdstip op het consultatiebureau.

De gehoortest, hoe gaat dat in z’n werk?

Je baby krijgt een zacht dopje in zijn oor. Dit dopje zit vast aan een computer en die stuurt een soort ratelgeluid het oor van je baby in. Als je baby goed genoeg hoort voor de spraak- en taalontwikkeling, stuurt het oor een echogeluid terug en dat pakt het apparaat weer op als voldoende of onvoldoende.

De frequentie waarop wij spreken wordt gemeten, dus we weten dan nog niet of je baby ook alle hoge en lage tonen hoort. Daarom is het belangrijk dat je het gehoor van je kindje altijd goed in de gaten blijft houden.

Als de uitslag ‘voldoende’ is

Als de uitslag ‘voldoende’ is, weten we dat je kindje goed genoeg hoort om te kunnen leren praten. Als je kindje vaak verkouden is, kan dit al invloed hebben op zijn gehoor. Twijfel je of het gehoor wel goed is? Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen met het consultatiebureau. Onthoud wel dat horen en luisteren twee heel verschillende dingen zijn. 😉 Haha!

Als de uitslag ‘onvoldoende’ is

Soms komt er een ‘onvoldoende’ uit de gehoortest. Dit wil niet meteen zeggen dat er iets aan de hand is. Het kan zijn dat er nog wat vocht of vuil achter het oortje zit. De apparatuur waarmee gemeten wordt is heel gevoelig en zal dus niet zomaar ‘vals positief’ uitslaan. Na ongeveer een week wordt de gehoortest herhaald.

Is de uitslag van deze tweede test ook onvoldoende, dan krijgt je kindje een derde gehoortest, maar dan met een ander apparaat. Heel soms komt er uit die test ook een onvoldoende en dan worden jullie doorverwezen naar het Audiologisch Centrum. Dit wil nog steeds niet zeggen dat er iets mis is met het gehoor, maar daar kunnen ze dan nog beter testen.

Mijn eigen ervaring

Als mama vond ik het zelf best spannend, ook al had ik het al veel gezien in de kraamgezinnen. Mijn dochter sliep heerlijk door allebei de testen heen zoals je kunt zien op de bovenstaande foto. Nu, bijna vier jaar later, kan ik je wel melden dat haar oren er soms voor de sier aan zitten, zoals het eigenlijk stiekem ook wel hoort bij een kleutertje. 😉

Wat vind jij van de twee testen (hielprik en gehoortest) die bij je kindje gedaan worden? Hoe ging het bij jouw kindje?

Plaats een reactie