Baby’s en huisdieren: zo doe je dat!

Ben jij de trotse eigenaar van een huisdier? Besef dan dat de komst van een kindje niet alleen voor jou en je partner, maar ook voor je harige viervoeter een grote verandering is. De onderstaande tips kunnen je helpen om je hond of kat voor te bereiden op de komst van de baby.

Voor de geboorte:

Kondig de verandering aan

Het ene dier heeft meer moeite met verandering dan een ander. Vind jouw hond of poes het lastig als er iets veranderd? Dan is het goed om de veranderingen zo veel mogelijk te verspreiden. Zet bijvoorbeeld al ruim om tijd de box in huis zodat je huisdier eraan kan wennen.

Denk ook aan tijden om uit te laten en regels die gaan veranderen. Als je wilt dat je huisdier na de geboorte van jullie kindje niet meer op de bank mag liggen, kun je dit al ruim voor de komst van je kindje afleren.

Ballonnen in de box leggen

Als je niet wilt dat je huisdier in de spullen van je kindje gaat liggen kun je er het beste voor zorgen dat de kinderwagen, het autostoeltje en de andere babyspellen opgeslagen staan op de babykamer.

Zorg dat je de deur van de babykamer altijd dicht hebt, tenzij je zelf ook in deze ruimte aanwezig bent. De box staat wellicht wel in de woonkamer of keuken. Om te voorkomen dat je hond of kat hier in gaat liggen kun je ballonnen in de box leggen.

Aandacht

Na de geboorte van je kindje staat je leven vooral in het teken van de baby. Je hond of kat zal eraan moeten wennen om aandacht en knuffels te delen. Je kunt al voor de geboorte ermee beginnen om je huisdier wat minder aandacht te geven. Hierdoor zal je huisdier niet de link leggen tussen minder aandacht en de baby – met jaloezie als gevolg.

Alvast kennis maken

Al voor de geboorte kun je je hond of kat alvast ‘kennis laten maken’ met jullie kindje. Geef je huisdier de tijd om te ruiken en te snuffelen aan de spullen en kleertjes van je baby. Voor de eerste confrontatie tussen dier en kind na de bevalling kun je je huisdier alvast laten ruiken aan gedragen kleding. Grote kans dat je huisdier dan bij de eerste ontmoeting denkt ‘hey, die ken ik!’.

Na de geboorte:

Wees altijd alert

Wees altijd alert als je huisdier en je kindje in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Een dier blijft een dier – en dus onbetrouwbaar. Hoe lief en schattig je kat of hond ook is. Laat je kind en huisdier rustig wennen aan elkaar. Misschien vind je kindje je huisdier wel eng, of is je huisdier niet echt dol op de onverwachtse bewegingen en grijpgrage handjes van je kindje.

Het tegenovergesteld kan ook: een overenthousiaste hond of kat die met z’n pootje jouw kind uitdaagt om te spelen of op je kindje gaat liggen om te knuffelen. Houd dus altijd een oogje in het zeil en laat je kindje nooit alleen met je huisdier.

Positieve sfeer rond je kind

Huisdieren kunnen jaloers worden op je kindje vanwege de vele aandacht die je kindje krijgt. Zorg ervoor dat je hond of poes je kind als iets positiefs gaat zien. Laat ze gerust kijken wanneer jij je kindje verschoont, stuur ze niet weg als jij met je kindje bezig bent. Voor of na het voeden kun je bijvoorbeeld met je huisdier knuffelen of spelen. Zo voorkom je een jaloers huisdier.

Speelgoed voor je kind en speelgoed voor je huisdier

Een andere manier om een jaloers huisdier te voorkomen is om het speelgoed van je kindje en het speelgoed van je hond of kat strikt gescheiden te houden. Het hondenspeeltje met een piepje erin vind je kindje misschien heel interessant, maar slim is het niet om je kindje ermee te laten spelen.

Als je huisdier het speeltje terug probeert te pakken zal dat niet altijd op een vriendelijke manier gaan. Bovendien is gescheiden speelgoed een stuk hygiënischer. Wat is jouw tip voor de combinatie jonge kinderen + huisdier(en)?

Plaats een reactie