Je bent zwanger én krijgt een tweeling. Dubbel gefeliciteerd! Het krijgen van een tweeling overkomt lang niet iedereen en is dus best wel uniek. Misschien weet jij wel helemaal niets af van tweelingen en ben je benieuwd of er ook handige tips zijn die je kunnen helpen om om te gaan met een tweeling. In deze blog vind je tips om jullie kindjes straks zo goed mogelijk te verzorgen.
Soorten tweelingen
Er zijn twee soorten tweelingen. Zo zijn er eeneiige tweelingen en twee-eiige tweelingen. Het kenmerk van eeneiige tweelingen zijn dat de baby’s altijd van hetzelfde geslacht zijn en dat ze vaak als twee druppels water op elkaar lijken.
Twee-eiige tweelingen daarentegen kunnen natuurlijk hetzelfde geslacht hebben, maar dat hoeft niet. Een twee-eiige tweeling is eigenlijk niet meer dan een broertje en een zusje van dezelfde leeftijd.
Twee-eiige tweelingen komen het vaakst voor, bij zo’n 1 op de 80 zwangerschappen. Een eeneiige tweeling komt voort uit één bevruchte eicel. Een twee-eiige tweeling heeft twee verschillende vruchtzakken en placenta’s.
Kenmerken van een tweelingzwangerschap
Zijn er kenmerken waar je als zwangere vrouw op kunt letten om erachter te komen of je zwanger bent van een tweeling? Er zijn zeker kenmerken die op een tweeling kunnen wijzen, maar het zegt niet altijd als je deze kenmerken hebt, dat je zwanger bent van een tweeling.
Een kenmerk van het krijgen van een tweeling kan zijn dat je sneller groeit en je zwaarder wordt dan bij een zwangerschap van één kindje. Een ander kenmerk is dat je buik niet alleen naar voren groeit maar ook opzij.
Wil je echt zeker weten dat je zwanger bent van een tweeling? Laat dan een echo maken. De echo laat in de meeste gevallen duidelijk zien dat je zwanger bent van een tweeling.
Tips voor het omgaan met een tweeling
Misschien ben je wel voor het eerst zwanger en krijg je een tweeling. Dat is natuurlijk erg leuk, maar ook pittig. Je hebt helemaal geen ervaring met baby’s en dan heb je er gelijk twee. Ook wanneer je al wel kindjes hebt en je krijgt een tweeling is het pittig, omdat je andere kindjes ook hun aandacht nodig hebben.
Gelukkig zijn er handige tips voor het omgaan met een tweeling. Een belangrijk begrip is ‘routine’. Door het opbouwen van routine krijgt de tweeling, maar ook jijzelf, het meeste rust. Enkele tips voor de verzorging van tweelingen zijn:
Voeden
Aan het begin kun je ervoor kiezen om de baby’s tegelijk te voeden. De baby’s komen dan zo om de drie uur en dan is het erg fijn dat je niet dubbel zo lang bezig bent. Wanneer de baby’s iets groter zijn geworden is het wel aan te raden ze apart te voeden. Zo krijgen ze ook even apart aandacht van hun moeder wat erg belangrijk is.
Slapen
Probeer de baby’s op dezelfde tijd in bed te leggen, zodat je echt even rust hebt als ze slapen. Je kunt ze heel eenvoudig een routine aanleren zodat ze weten dat het bedtijd is. Dit kan door ze eerst in bad te doen, ze een verhaaltje voor te lezen, even te knuffelen en dan te laten merken dat ze nu toch echt moeten gaan slapen.
Ook is het goed om de rustigste baby het eerst in bed te leggen, dan heb je nog even tijd om de wat drukkere baby te kalmeren.
In bad
Het in bad doen van een tweeling kun je het beste na elkaar doen. Dit komt omdat je kindje snel wegglijd in bad. Je moet je kindje dus voortdurend vasthouden. Doe eerst het ene kindje in bad en laat het andere kindje toekijken vanuit bijvoorbeeld een wipstoel.
Vervolgens haal je het eerste kindje uit bad, kleed hem/haar aan en zet hem/haar in de wipstoel. Dan is het andere kindje aan de beurt.
Babyuitzet voor een tweeling
Misschien verwacht je dat de uitzet voor een tweeling dubbel zoveel en zo duur is als de uitzet voor één baby. Dit valt echter wel mee. Van veel producten kun je ook gewoon één exemplaar kopen. Je kunt tenslotte maar één kindje tegelijk verzorgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één commode.
Ook van een badje hoef je in principe maar één exemplaar te hebben. Als je het echter handiger vindt om je kindjes tegelijk in bad te doen met hulp van bijvoorbeeld je partner, dan zijn twee badjes wel erg handig. Verder heb je maar één babyfoon nodig en één tweelingwagen.
Heb jij nog meer goede tips voor andere (aanstaande) tweeling ouders?