Het is niet gek als het je gaat duizelen wanneer je het aanbod aan babyfoons ziet. Er zijn modellen met en zonder camera en met diverse communicatietechnieken en er is een behoorlijk verschil in prijzen. In deze blog laten we jou precies zien wat de verschillen zijn tussen de modellen zodat jij eenvoudig kunt uitzoeken welke babyfoon het beste bij jou past.
Communicatie technieken
Zoals eerder aangegeven zijn babyfoons uitgevoerd met diverse communicatie technieken. Iedere techniek heeft z’n voor- en nadelen. De feiten op een rijtje:
Analoog
Bij een analoge transmissie komen er geen stralingen vrij, dat is een geruststellende gedachte! Wel is er een kleine kans op storingen door andere apparaten in huis die op dezelfde frequentie zitten zoals de magnetron of draadloos internet en kun je andere geluiden horen via een analoge babyfoon.
DECT
De DECT technologie is 100% storingsvrij en daardoor zijn DECT babyfoons geliefd. De geluiden komen helder over dus je mist geen geluiden van je kindje. Een DECT babyfoon kan straling veroorzaken, net zoals bijvoorbeeld een smartphone, en heeft een bereik van max. 300 meter.
CARE
CARE is het stralingsvrij alternatief van de DECT technologie. Dus geen straling, maar wel volledig storingsvrij.
PMR
PMR Babyfoons hebben een helder geluid en zijn geschikt voor extreem lange afstanden tot wel 3 kilometer buitenshuis. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een open kanaal kun je soms ook andere geluiden via de verbinding horen. Je kindje hoort deze geluiden niet.
Digitale transmissie
Babyfoons met een digitale transmissie hebben een verminderde kans op storing en een bereik van max. 200 meter in huis.
FHSS
De FHSS technologie wordt gebruikt bij babyfoons met een camera. FHSS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum. De beelden worden via een unieke code gestuurd zodat er altijd een beveiligde verbinding is.
Internet (LAN of WLAN)
Babyfoons die gebruik maken van een internet verbinding hebben wereldwijd bereik. Ideaal voor ouders die veel op reis zijn of opa’s en oma’s in het buitenland: op deze manier kun je op een afstandje de ontwikkeling van je (klein)kind volgen.
Bij LAN internetverbindingen wordt er gebruik gemaakt van een internetkabel met RJ45 aansluiting, WLAN babyfoons zijn draadloos en werken op WiFi. Hierbij wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van een app.
Babyfoon met camera
Babyfoons zijn zowel met als zonder camera verkrijgbaar. De babyfoons met camera zijn niet vanzelfsprekend beter dan de babyfoons zonder camera. De één vindt het een geruststellend idee om af en toe een blik op zijn of haar slapende kind te kunnen werpen zonder daarvoor naar de babykamer te hoeven lopen.
Een ander vindt het voldoende om zijn of haar kind alleen te kunnen horen. Bij sommige babyfoons is het mogelijk om meerdere camera’s aan een ouderunit te koppelen. Zo kun je meerdere kindjes in verschillende ruimtes tegelijkertijd in de gaten houden met één babyfoon.
Bereik van babyfoon
Het is slim om van tevoren te bedenken waar je de babyfoon wilt gaan gebruiken. Zo kun je bepalen hoe groot het bereik moet zijn van de babyfoon die bij jou past. De meeste babyfoons hebben een bereik van maximaal 300 meter en zijn geschikt voor in huis. Veel of dikke muren kunnen ervoor zorgen dat de babyfoon minder goed ontvangst heeft. Wil je meer bereik hebben?
Met een babyfoon die werkt via de PMR techniek heb je enkele kilometers ontvangst. Met een babyfoon met een internet verbinding kun je zelfs wereldwijd verbinding maken met de kamer waarin je kindje slaapt. Zo kan ook de familie die in het buitenland woont af en toe even ‘om het hoekje gluren’.
Overige functies
Naast het bereik en het feit of een babyfoon wel of geen camera heeft zijn er nog meer punten die je mee kunt nemen in je zoektocht naar de babyfoon die bij jou past. Sommige babyfoons zijn uitgevoerd met een terugspreekfunctie.
Hiermee kun je je kindje vanaf een afstandje geruststellen. Dat kan ook met een (op afstand bedienbaar) nachtlampje op de babyfoon of een rustgevende trilfunctie. Wist je overigens dat sommige babyfoons voorzien zijn van enkele slaapliedjes of een temperatuurweergave?