Uitzetlijst: wat is écht onmisbaar?

Uitzetlijsten, ze vliegen je om je oren. In je zoektocht naar alle spullen voor je baby kom je meerdere lijstjes tegen. Je vriendinnen voorzien je ook van verschillende adviezen. Wat is nu écht onmisbaar voor je kleintje? En wat is gewoon leuk om te hebben? In deze blog kijken we samen naar de advieslijst voor je babyuitzet.

De basis

Wat heeft je baby echt nodig? Om te beginnen is het handig dat de basis compleet is. Een plek om te slapen, te verschonen en in bad te gaan. Let er goed op dat alles veilig is. Bij een ledikant mogen de spijlen niet te ver uit elkaar staan. Liever geen hoofdbeschermer of klamboe. Daar kan je kleintje in verstrikt raken.

Koop niet teveel

Zorg dat je minstens zes rompertjes en setjes kleding in huis hebt. Maar koop niet te veel, je familie en vrienden shoppen ook graag! Verder wat luiers en verzorgingsspullen. Wat betreft verzorgingsspullen wil ik je adviseren niet te veel te halen. Je baby’s huid is heel gevoelig en kan nog niet overal tegen. Hetzelfde geldt voor luiers.

Niet van één bepaald merk te veel inslaan, maar liever van verschillende merken een pak. Stel je voor dat je baby luieruitslag krijgt van het merk waarvan jij net vijf pakken hebt gekocht…

Samen op pad

Een vervoersmiddel is ook handig, bijvoorbeeld een autostoeltje en/of een kinderwagen. Laat je goed voorlichten over goedgekeurde producten! De autostoel moet het ECE R44/03 of 44/04 keurmerk hebben. Veiligheid staat voorop! Vraag eventueel een demonstratie voor het plaatsen van het autostoeltje.

Koop liever geen 2e hands autostoeltje. Deze zijn risicovoller omdat je nooit met zekerheid kan zeggen of ze betrokken zijn geweest bij een aanrijding. Door een aanrijding kunnen er (onzichtbare) scheurtjes in de stoel ontstaan waardoor ze niet meer aan de geldende veiligheidseisen voldoen.

Multifunctionele doeken

Een veel voorkomende vraag die ik als kraamverzorgende hoor, is: ‘hebben we voldoende hydrofiele luiers?’ Op de meeste lijstjes staat dat je er 12 á 18 nodig hebt. Om te beginnen is dit wel prima, heb je er meer nodig zijn ze zo bijgehaald. Die hydrofiele luiers zijn namelijk multifunctioneel inzetbaar.

Je gebruikt ze om je baby af te drogen na het badje, op het aankleedkussen, en om de kruiken heen. Per dag heb je er zo al vijf in gebruik. En dan heeft je baby de boel nog niet ondergespuugd. 😉

De regel van 3

Voor beddengoed is ‘de regel van 3’ een makkelijke om te onthouden. 1 in de was, 1 in de kast en 1 in gebruik. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg hebt. Die regel is ook toe te passen voor de hoeslakens en lakensetjes voor in de wieg/kinderwagen. En vergeet de hoezen voor het aankleedkussen niet!

Box

Een box is ook aan te raden. Je kleintje heeft een veilige plek om alles te ontdekken en jij hebt je handen vrij als je even iets moet doen. Houd zeker in het begin de box rustig qua speelgoed. Baby’s krijgen al indrukken genoeg! Later is wat speelgoed, of een boxmobiel wel fijn.

De kraamzorg

Meestal wordt er bij de intake kraamzorg al gekeken of de basis van al je spullen compleet is.
Je kraamverzorgende zal je in het kraambed ook nog van de nodige tips voorzien. Bijvoorbeeld als er toch te weinig kleertjes aanwezig zijn. Of spuugdoeken. Sommige dingen zijn nou eenmaal moeilijk in te schatten van te voren en verschillen per situatie. 😉

Volg je eigen gevoel

Verder kun je het zo gek maken als je zelf wil. Niet alleen wat betreft spullen maar ook qua prijzen. Vraag tips in de winkel, aan je (schoon-)moeder en vriendinnen. Zorg dat de basis aanwezig is en doe verder vooral waar jij je goed bij voelt!

Heb jij nog tips voor de uitzetlijst? Heb je een item gebruikt wat niet op de standaard lijstjes staat, maar waarvan jij vindt dat iedereen dat in huis zou moeten hebben? Laat het weten in een reactie!

Plaats een reactie