Tips voor de navelverzorging van je baby

Tijdens je zwangerschap is je verwachte kindje met jou verbonden door middel van de navelstreng. Deze navelstreng zorgt ervoor dat alle voeding en zuurstof van jou naar je verwachte kindje gaat.

Na de bevalling is het meestal de eer aan de vader om de navelstreng af te knippen, een bijzonder moment! Maar hoe verzorg je de navel van je baby nu verder? Hieronder wat tips en tricks.

De navel van je pasgeboren baby

De navelstreng wordt meestal afgeknipt op zo’n 2 cm van de buik van je kindje. Nu heeft de navelstreng dus geen functie meer. De navel van je kindje wordt dan vaak afgedekt met een navelstrengklem. Deze navelstrengklem is ook te vinden in de babyuitzetlijst en is vaak onderdeel van het kraampakket dat je waarschijnlijk ontvangt van je zorgverzekeraar.

Dit is nodig omdat de navel dan droog blijft zodat hij sneller geneest. In de kraamweek heeft de navel van je kindje nog wel wat verzorging nodig. Dit is nodig om infecties te voorkomen. Na ongeveer één tot twee weken valt het stompje er vanzelf af en krijgt je kindje een mooie navel.

Hoe behandel je de navel van je kindje?

Ga voorzichtig om met de navel van je kindje want je wilt natuurlijk niet dat er infecties bij komen. Maar hoe behandel je de navel van je kindje nu precies? Er zijn wat tips om dit op een hygiënische manier te doen:

Was eerst zelf je handen goed met water en zeep
Probeer de navel droog en hygiënisch te houden
Was één keer per dag de navel met water en zeep en droog deze goed af door te deppen
Zorg dat de rand van de luier niet op de navel van je kindje rust want dit kan voor irritatie zorgen
Wanneer de navel goed droog is mag de navelklem verwijderd worden

Navelbreuk

Doordat er bij baby’s te weinig littekenvorming ontstaat kan er een navelbreuk plaatsvinden. Maar hoe herken je een navelbreuk? Een navelbreuk is meestal te zien aan een bobbel bij de navel van je kindje.

Zodra je kindje kracht gaat zetten door te gaan huilen of hoesten wordt de bobbel groter. Een navelbreuk bij pasgeboren kindjes heeft meestal geen ernstige gevolgen. Hij verdwijnt zelfs meestal in het eerste jaar vanzelf.

Wat wist jij nog niet over de navelverzorging van je baby?

Plaats een reactie