De kraamtijd is een bijzondere periode waarin jullie wennen aan de nieuwe samenstelling van je gezin. Je bent in de wolken en helemaal verliefd op jullie baby, maar hebt daarnaast ook te maken met allerlei nieuwe gevoelens en gebroken nachten.
Een periode die te bijzonder is om te laten verstoren door bijvoorbeeld te weinig rust en teveel kraamvisite. Daarom: tips om een fijne kraamtijd te organiseren.
Een (half) uurtje per visite
Of je later met een glimlach op je gezicht terug kunt denken aan de kraamtijd is vaak afhankelijk van of je de visites gepland hebt of niet. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Sommigen vinden het juist fijn als alle visite spontaan langskomt in de kraamtijd, dan heb je daarna een lekker rustige periode.
Zorg ervoor dat iedere visite een (half) uurtje blijft. Vind je het lastig om mensen naar huis te sturen? Vertel dan al bij het maken van de afspraak dat ze welkom zijn tussen 19 en 20 uur. Bedenk dat in een kraamtijd dingen soms anders kunnen gaan dan je verwacht had. Schroom niet om visite op het laatste moment af te bellen als je baby (of jij!) toe is aan rust.
Family first
Zorg ervoor dat je naaste familie en beste vrienden jullie pasgeboren baby als eerste zien. Zo kunnen jullie de speciale eerste dagen samen meemaken en kan je visite ook een band opbouwen met jullie baby. Je ontvangt visite de eerste dagen meestal in je slaapkamer en daar wil je niet iedereen ontvangen. Nodig alleen visite uit waarbij je je op je gemak voelt. Vraag je visite gerust of ze een boodschapje voor je willen doen, dat ontlast je partner enorm.
Rust voldoende, en de baby ook
Plan iedere dag minimaal een uur rust in voor jezelf om energie op te doen voor de rest van de dag. Een dag geen visite is fijn om samen te genieten van de kleine. Wil je graag een rustige kraamtijd? Vraag dan je visite of ze kinderen thuis willen laten en ontvang niet teveel visite tegelijk.
Denk ook aan de rust van je kindje. Zorg dat je kindje veel dichtbij jou of je partner is. Zo kunnen jullie aan elkaar wennen. Je baby heeft alle energie nodig om te wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
Snotterig of koortslip?
Is je broer behoorlijk verkouden? Of heeft je beste vriendin een koortslip? Vraag ze vriendelijk om op een ander moment terug te komen. Het klinkt misschien bot, maar verkoudheid of een koortslip kunnen erg gevaarlijk zijn voor je baby. Als je dit aan ze uitlegt hebben ze hier vast begrip voor.
Jouw eerste hulp: de kraamverzorgster
De kraamverzorgster is er om jullie te helpen om een goede start te maken met jullie kindje. Zij houdt de gezondheid van moeder en kind nauwlettend in de gaten, maar helpt ook met licht huishoudelijk werk. Ze is er voor jullie, dus maak er vooral gebruik van!
De kraamverzorgster kan aan visite die te lang blijft zitten vragen of ze zouden willen gaan of eventueel visite afbellen. Schaam je je daar niet voor, in dit soort situaties wil de kraamverzorgster jou ook helpen.
Kraamfeest
Zie je het niet zitten om alle visite thuis te ontvangen? Organiseer dan een kraamfeest. Wacht niet te lang met het versturen van de uitnodigingen hiervoor, anders komen mensen in de tussentijd toch alvast jullie baby bewonderen. Je kunt natuurlijk het geboortekaartje ook meteen gebruiken als uitnodiging voor het kraamfeest.
Met een los briefje bij de kaart bepaal je wie je uitnodigt voor het kraamfeest en wie je eventueel toch liever thuis wilt ontvangen. Een kraamfeest vind meestal zo’n zes weken na de geboorte plaats en duurt ongeveer drie uur.
Welke herinneringen heb jij aan de kraamtijd? Wat beviel goed en wat zou je een (eventuele) volgende keer anders doen?