Borstvoeding in de kraamweek

Op een bepaald moment in je zwangerschap, of misschien zelfs al wel voor je zwangerschap, heb je besloten dat je graag borstvoeding wil gaan geven. Hoe ga je dit opstarten? Waar moet je rekening mee houden? En gaat het in z’n werk?

Over borstvoeding is heel veel te vertellen. In deze blog vertelt kraamverzorgende Cindy je in het kort wat je kunt verwachten van borstvoeding tijdens de kraamweek. Eerder schreef Cindy al over hoe de hielprik in z’n werk gaat en wat de gehoortest voor pasgeboren baby’s inhoudt.

Net na de geboorte

In je zwangerschap vraagt de verloskundige al aan je welke voeding je wil gaan geven aan je kindje. Dit vraagt ze zodat zij hier na de geboorte rekening mee kan houden. Bij borstvoeding is het namelijk goed om in het eerste uur na de geboorte je kindje meteen aan te leggen. Dat is het signaal voor je lijf om te zeggen: er moet voeding komen! Je kindje is dan waarschijnlijk ook super alert en wakker en zal flink willen zuigen aan je borst.

Een goede start

De voeding die hij of zij dan binnen krijgt noemen we colostrum. Dit zijn enkele druppels, maar wel zo energierijk en vet dat het een ontzettend goede start is voor je kleintje. En maak je geen zorgen: deze druppels zijn in het begin alles wat je kindje nodig heeft. Je kraamverzorgende of verloskundige zal je helpen bij het aanleggen.

Over het algemeen is er een basisregel: buik van je kindje tegen jouw buik, mooie rechte rug en zorg ervoor dat zijn of haar hoofdje in een mooie rechte lijn staat ten opzichte van de nek. Leg je pasgeboren baby zo dat het neusje op tepelhoogte ligt.

Zo moet hij of zij iets met het gezichtje omhoog om met het mondje de tepel te kunnen pakken. Op deze manier ligt de neus vrij en krijgt je kindje voldoende lucht binnen om te kunnen drinken.

De eerste 24 uur

In de eerste 24 uur na de geboorte komt er heel veel op je af. Hoe vaak en hoelang mag je gaan voeden? Voor die eerste 24 uur hebben we vaak de regel: je mag voeden zo vaak als je kindje daar behoefte aan heeft. Probeer minstens iedere 2 á 3 uur een keer aan te leggen. Soms zijn pasgeboren baby’s misselijk van de bevalling en hebben ze niet zo’n trek. Dit is niet erg, dan probeer je het later nog eens. Na 24 uur is de meeste misselijkheid wel verdwenen en zal je kindje ook meer zin hebben om te drinken.

Tijdens het kraambed

Tijdens het kraambed gaat je kraamverzorgende je begeleiden met de borstvoeding, Hoe vaak ga je aanleggen? Moet je je kindje ’s nachts wakker maken? Welke voedingshoudingen zijn er allemaal? Samen gaan we proberen je voeding goed op gang te krijgen. Na een paar dagen ga je stuwing krijgen. Je lijf realiseert zich dan dat er voeding komt, maar je lichaam weet niet precies hoeveel. Stuwing betekent dat er even heel veel voeding wordt aangemaakt.

Als gevolg hiervan groeien je borsten flink en voelen ze gespannen of zelfs warm aan. Na ruim een dag realiseert je lijf ook weer dat er te veel voeding is aangemaakt. De stuwing neemt dan weer af en je lichaam gaat over in de vraag en aanbod modus. Dat wat je kindje drinkt (vraag aan voeding) maakt je lijf ook weer aan (aanbod aan voeding).

Het gewicht van je kindje

Op bepaalde momenten zal je baby ook gewogen worden. Alle baby’s vallen in het begin een beetje af, dat is normaal. Maar om ervoor te zorgen dat hij of zij niet te veel afvalt, houden we het gewicht in de gaten. Soms valt een pasgeboren baby net iets te veel af. In overleg met de verloskundige, je kraamverzorgende, maar vooral met jullie als ouders zal er een plan opgesteld worden.

Misschien is het verstandig om te gaan kolven of bijvoeding te gaan geven. Je kindje zal een keer extra gewogen worden en zodra het gewicht weer stijgende is, zal het plan weer aangepast worden. Soms loopt een plan niet zoals gewenst. Dan kan er de hulp van een lactatiekundige ingeschakeld worden.

Zij gaat dan samen met jullie kijken wat er nodig is om de voeding wel goed te laten verlopen. Als je kindje 2 weken oud is zien we graag dat hij of zij het geboortegewicht weer gehaald heeft. Eerder mag natuurlijk ook. 😉

Consultatiebureau

Het consultatiebureau neemt na de kraamweek contact met je op. Zij zullen je verder begeleiden bij de borstvoeding. Hoeveel voedingen heeft mijn baby nodig? Hoe ga ik kolven als ik weer ga werken? Ook mag je natuurlijk altijd de hulp van een lactatiekundige inschakelen. Samen willen we ervoor zorgen dat jullie genieten van de borstvoeding en je kindje een hele mooie en goede start krijgt.

Heb jij borstvoeding gegeven? Hoe heb je dat (in je kraamweek) ervaren? Laat het weten in een reactie.

Plaats een reactie