5x je kindje stimuleren om te leren lopen

Een kindje kan na de geboorte natuurlijk niet gelijk lopen. Daarvoor moet het eerst nog allerlei andere bewegingsvormen leren zoals kruipen en staan. Maar hoe bevorder je nu het lopen van je kindje? In deze blog vind je hierover handige tips en tricks.

Rond welke tijd gaat je kindje leren lopen?

Net zoals dat het geval is bij de hele ontwikkeling van een kindje, is het ene kindje sneller in het leren lopen dan het andere kindje. Sommige kindjes zijn er vroeg bij met kruipen maar bij hen duurt het vervolgens heel lang voordat ze hun eerste stapjes zetten.

Bij andere kindjes duurt het wat langer voordat ze gaan kruipen maar zij zetten daarna ook al heel snel hun eerste stapjes. De gemiddelde leeftijdscategorie waarbinnen een kindje leert lopen is tussen de 10 en 18 maanden.

Ga niet geforceerd te werk!

Denk je dat je kindje met een jaar toch echt moet lopen, en ga je hier krampachtig mee om? Probeer daar dan mee te stoppen. Een kindje moet er zelf klaar voor zijn om te willen gaan lopen. Dit kun je zien aan het feit dat hij/zij zichzelf optrekt aan meubels en al probeert te blijven staan.

Wanneer je kindje dit nog niet doet is het niet verstandig dit te forceren omdat je kindje hier erg bang en onzeker van kan worden.

5 tips voor het bevorderen van het lopen van je kindje

Tip 1: Je kindje hoeft niet direct helemaal alleen los te lopen. Je kunt ook eerst een aantal rondjes maken met je kindje aan de hand. Wanneer dit goed gaat probeer je je kindje maar met één vinger vast te houden zodat hij/zij zichzelf al meer in evenwicht moet houden.

Tip 2: Je kunt ook proberen je kindje kleine stukjes los te laten lopen. Wanneer je kindje bijvoorbeeld bij de tafel staat en je zit zelf op de bank, dan roep je hem/haar. Zo kan hij/zij kleine stukjes zelf proberen te lopen in een veilige omgeving.

Tip 3: Probeer je kindje aan te moedigen om te gaan lopen door hem of haar te laten merken dat je trots bent op alle vooruitgangen die geboekt zijn. Als je kindje dus van kruipen opeens gaat staan, kun je laten merken dat je dat heel erg knap vindt. Dit stimuleert je kindje wellicht om ook de volgende stap uit te gaan proberen. Zelfs een klein kind is al gevoelig voor complimenten.

Tip 4: Wees niet al te bang dat je kindje gaat vallen. Leren lopen doe je namelijk door vallen en opstaan. Ook de bulten en blauwe plekken horen hierbij. Het kan echter wel per kindje verschillen of deze na een val snel zal opstaan en weer verder gaat lopen of dat hij/zij even is genezen van al dat lopen. Laat je kindje dan rustig zijn/haar gang gaan. Wanneer je kindje er zelf weer aan toe is zal het weer een poging wagen.

Tip 5: Wanneer je kindje nog geen aanstalten maakt om te gaan lopen, kun je ook proberen hem of haar te stimuleren door het gebruik van een loopstoeltje. Hiermee stimuleer je dat hij/zij de beentje over de grond beweegt.

Hoe heb jij je kindje gestimuleerd om te leren lopen?

Plaats een reactie